Smögen single

smögen single
Malten för detta fat var baserad på kornsorten Optic som hade torvrökts till minst 45 ppm fenolhalt. Ett fullstort Bourbonfat, som var ovanligt snabbt i att mogna whiskyn och som gav en tydligt destillatdominerad karaktär med grunden i flödande maltighet och markerad torvrök, med lätta frukttoner och en del vanilj och mandel från viteken i fatet.

För en åttaårig whisky låter detta säkert sketadyrt. Och det är det ju. Men Smögen är ett mycket litet destilleri, och efterfrågan överträffar vida utbudet.

Single Cask

Att det inte bara är något slags patriotisk hemmablindhet som gör att Smögens rökiga whiskies är så uppskattade visas också av hur deras whiskies tagits emot utomlands. Serge på whiskfun är långt ifrån ensam om att ha varit lyrisk i sina smaknoter på Smögens whiskies.

smögen single dejta i skärstad

Deras senaste single cask är lagrad uteslutande på svensk ek i åtta långa år — en hårdrostad barrique på liter, för att vara specifik. Länk till whiskybase här.

Smögen 8 Year Old Whisky Review

Här är mina noter. Doft: jag bävade lite inför att prova denna whisky — ny svensk ek kan ge lite väl vrålande och obalanserad whisky — men alltså, tjenare. Så nära en julwhisky man kan komma: kanelstång, kryddnejlika, äppelkaka. Vitmossa; smält stearin. Någonting som ligger mitt emellan koppar och gamla kopparmynt. Minerala toner, så som röken kan bli hos riktigt gammal rökig whisky.

Jag är inte säker på att jag skulle ha gissat rökig whisky om jag hade nosat på detta blint; eller: jag hade gissat på ett lättrökigt destillat. Sötlakrits, också, och hostmedicin.

smögen single singlar i virestad

Den här doften är to die for. När jag liksom tänker bort alla de där dofterna hittar jag massor av frukt, eller snarare fruktighet: jag kan inte hitta vilka frukter det är. Jävlar vilken doft.

smögen single dating site järfälla

Smak: brutalare; rökigare; mer av industrilokal och tjock oljighet och underbar torv. Mörk choklad. Kanel, här som smögen single doften. Oväntat lite av de ofta kraftiga tanniner som fat av ny svensk ek annars kan ge i ett besvärande i överflöd. Med tid i munnen, massor av mörk frukt, färsk ingefära och rostat riktigt grovt rågbröd.

Nordic whisky #218 - Smögen Single Cask Edition No. 5 Cask 51/2011

Eftersmak: underbart söt rök, chokladpralin och cigarrdoft inledningsvis; härlig liksom smörig rökighet i bakgrunden. Kvar hänger fikon och ingefära. Jag är djupt förälskad i denna whisky. Med vatten: mer syra — apelsin — och lite medicinala jodtoner.

Tydligare rökighet nu. En aning av kaffe.

Smögen single cask Edition no. 9 (2019)

Det finns mer smögen single, men helt seriöst, jag vill bara skippa analyserandet och dofta på detta tanklöst ett tag… Smaken, då. Kanske snällare, men underbar liksom syrlig beska engelsk bitter marmelad med grapefrukt och apelsin. Sedan kommer kakao, kryddnejlika, russin…jösses… Eftersmaken är torkad mossa och just den där minerala röken jag annars bara känt i whiskies som är minst tjugo år gamla.

smögen single dating i hylte

Jag har fått slut på superlativ. Sammanfattning: detta är ju en riktig kanonwhisky. Om man lägger till att den bara är åtta år gammal blir den fånigt imponerande. Mångfacetterad — doft och smak ovattnat drar åt ganska olika håll — och fantastiskt välbalanserad.

Förstasidan

En av de allra bästa whiskies på under tio år som jag har provat. Kanske, eller sannolikt, den bästa svenska whisky jag har provat.

Jag landar på helt sanslösa 91 poäng, eller kanske till och med Smögen single Mathias E för att du redigerade bort bakgrund från mina kackiga foton av flaskan.

  • The cask was filled onand bottled
  • Smögen prisad i bibeln – Allt om Whisky
  • Dating i lenhovda
  • Single Cask - Smögen Whisky
  • Smögen single cask Edition no. 9 () | Tjeders whisky

Relaterade poster.

Du kan vara intresserad